Blog

Beleggende GenX & Millennials doen het beter

11 mei 2021

De nieuwe generatie beleggers verbetert op zijn minst zelf haar toekomst. 

Tesla heeft in het eerste kwartaal $1,5 miljard aan Bitcoins gekocht. Het wegzetten van liquide middelen van een corporate in een onconventionele currency mag opmerkelijk worden genoemd. Na het bekend worden van dat nieuws schoot de Bitcoin verder omhoog. Binnen no time stonden de social media vol met berichten over de critical must-haves: de Bitcoin en alternatieve crypto’s. Inmiddels heeft Tesla alweer een gedeelte verkocht. Maar de trading volumes in crypto’s zijn alleen maar toegenomen. Dit in sterk contrast met de volumes in de aandelenmarkt. Werden in de vorige periodes nog recordvolumes gedraaid mede door de daytraders in de ‘meme’ stocks, zoals Gamestop en AMC, het lijkt erop dat men inmiddels haar geluk beproeft in de meer speculatieve crypto markt. 

De beeldvorming rond de beleggende jongere generatie is dat die impulsief en trend gedreven handelt. Sterk beïnvloed door social media. De traditionele media zetten jongeren neer als onkundig, onwetend of zelfs dom. Er zijn jongeren die zich inderdaad gedragen op een manier die weinig met beleggen te maken heeft. Hun gedrag valt eerder te beschrijven als gokken. Maar met de huidige beeldvorming wordt deze jongere generatie beleggers echt tekortgedaan. 

Zij verdienen het om trots op te zijn. Trots om hoe zij de uitdagingen van de huidige tijd te lijf gaan. En deze zijn niet mals. Naast een opgebouwde studieschuld en een voor velen onhaalbaar hoog instapniveau op de huizenmarkt, komen daar nog een corona conjunctuurklap en de kosten van de klimaatcrisis bij. Ze zijn de eerste generatie die het minder welvarend gaat krijgen dan hun ouders. Als deze generatie blijft doen wat de generaties voor haar deden, krijgt ze niet wat de voorgangers wel kregen. De huidige generatie krijgt minder en dit mindere is ook nog eens minder voorspelbaar. Als je bedenkt, dat deze generatie zich dit nu al realiseert, is het dan erg dat ze een andere visie en risicohouding heeft dan bijvoorbeeld de babyboomers?

Ondanks de sombere toekomstverwachtingen, treedt een groep jongeren de toekomst tegemoet met veerkracht. Respect. Als ik die jonge beleggers spreek, dan blijkt dat zij bovengemiddeld intrinsiek gemotiveerd zijn om zelf hun toekomst te verbeteren. Zij laten zich niet onbewust leiden door hun omgeving. Ze investeren in zichzelf en zijn zich bewust dat hun eigen Human Capital hen verder gaat brengen in hun missie. Het financiële kennisniveau van deze jongere is hoog. En opvallend veel vrouwen delen de motivatie.

Daarnaast halen ze inspiratie uit de F.I.R.E. (Financially Independend Retire Early) beweging. Geld besparen, de levensstijl matigen en het niet-geconsumeerde gedeelte van het inkomen beleggen. Een zo groot mogelijk gedeelte van het inkomen welteverstaan. Jongeren maken een duidelijke keuze in de uitruil tussen geld uitgeven aan een luxe levensstijl ‘to keep up with the Joneses’ en het streven naar financiële onafhankelijkheid. Bijvoorbeeld om in de toekomst eerder te kunnen stoppen met werken of vaker of langer op reis te kunnen gaan. 

Hiermee wil ik niet zeggen dat dit alleen maar goed is. Waarom zou je op jonge leeftijd al het doel hebben om eerder te stoppen met werken? Een baan die je tussen je 60een 75ekunt uitoefenen die niet voelt als werk is ook genieten. En is het leven van een Digital Nomad wel zo romantisch als het zich toont op Instagram? Bovendien zal de jongere belegger zich geconfronteerd zien met periode van geldverlies. En ook zo’n mindere periode is aanzienlijk minder romantisch dan gedacht. In de plaats daarvan hadden eenvoudig andere keuzes kunnen worden gemaakt. Maar zijn dit redenen om niet een financieel onafhankelijke levenswijze na te streven? 

Deze jongere generatie leert zichzelf de vaardigheid om beter om te gaan met onzekerheid. Ze nemen de leiding over hun financiële leven en groeien met hun activa portefeuille mee. Dat is een waardevolle eigenschap die zich al direct uitbetaald bij het nieuwe pensioencontract. Het met de markt meebewegen van de pensioenuitkering is voor deze generatie een fact of life.Zij zullen daar ook beter tegen bestand zijn dan de generaties voor hen. 

Arjan Brons 

Financieel mentor en auteur van Hold my Avocado, Financieel wendbaar in het nieuwe normaal.

Terug naar overzicht