Blog

Ben jij HOT?

23 november 2020


Onlangs was ik te gast in de podcast show Goed met Geld. Veelal beluisterd door millennials die bewust bezig zijn met geld. Een aantal van hen zijn FIRE. 


FIRE staat voor Financially Independent Retire Early. Dit is een uit de V.S. overgewaaide stroming. Pas je dit toe, dan heb je een “agressieve” benadering van het doel om financieel onafhankelijk te zijn en zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. Je leeft dan van het rendement op je beleggingen. Je hebt je hele levensstijl afgestemd op het halen van dit einddoel. Het doel heiligt de middelen.

Niet iedereen heeft er alles voor over om zo minimalistisch mogelijk te leven en zo vroeg mogelijk te stoppen met werken. Hierdoor is HOT ontstaan. Dit staat voor Happy Opportunity rich Time rich. Niet dat ene einddoel, maar geluk in het hier en nu. Nog steeds proberen zij zo veel mogelijk te investeren, maar vaak wordt het rendement aangewend voor andere doelen. Bijv. minder werken. 

Hoewel er goede elementen in FIRE en HOT zitten, ben ik zelf meer overtuigd om structureel je verdienvermogen te vergroten om zowel nu als in de toekomst je ideale levensstijl te kunnen betalen. Dit is een van de uitgangspunten in Financieel wendbaar in het nieuwe normaal. 

Terug naar overzicht