Design op dinsdag – Gift- Giving Experience
1 december 2020
Gift-Giving Experience
Wil je weten hoe je Design Thinking kunt inzetten om je financiële leven te versterken en hoe je de techniek van het Design Denken op een leuke manier kunt leren?
Lees dan verder.
Vandaag gaat ‘Design op Dinsdag’ namelijk over het (proces rondom het) geven van cadeaus en hoe je de sfeer van de komende feestdagen kunt gebruiken om ervaring op te doen met Design Thinking. Dat doe je aan de hand van de Gift-Giving Experience.
Wat is de Gift-Giving Experience?
Het is een uitdaging. Een leuke oefening van de Stanford Design School die je helpt na te denken over (het verbeteren van het gevoel van) de gever van een cadeau tijdens het hele ontwerpproces. Het doel van de oefening is ervaring opdoen met de ontwerpcyclus. Van het maken van een vooronderstelling, het verzamelen van snelle feedback om aan de hand daarvan jouw vooronderstelling te valideren (of juist niet), het herhalen van ontvangen van feedback tot aan het opnieuw testen.
De uitdaging in deze oefening is om de ervaring rondom het zoeken en geven van een cadeau te herontwerpen. Maak het leuker, beter, zinvoller, onmisbaar. Te beginnen bij het moment dat je weet dat je een geschenk moet geven, bedenken welk cadeau je wilt geven, waarom je juist dat cadeau wil geven, kopen of maken, het geven zelf en uiteindelijk dankbaarheid ontvangen (of niet). Het doel is om een echt zinvol en bruikbaar proces te ontwerpen voor de gever van het cadeau. Dat betekent dat je veel te weten moet zien te komen over (de gevoelens van) die gever, want wat voor de één zinvol is, heeft voor de ander geen enkele waarde.
Het is een geschikte oefening om mee te starten. Zelfs als je nog niets weet van design thinking en de bijbehorende ontwerpcyclus. Ik zou zeggen, zoek een vriend, collega, partner en ga deze uitdaging aan. Leer de waarde van gebruikerservaring en het ontwerp-denken begrijpen. Besteed tijdens de oefening voldoende tijd aan het emotionele aspect; het waarom van je partner. En dwing jezelf om de oefening af te ronden in 2 tot 3 uur.
De oefening in 10 stappen:
- Neem een interview af. Je begint met je partner te vragen naar zijn/haar ervaring met het geven van cadeaus. Stel open vragen. Waarom heb je dit op deze manier gegeven? Hoe vond je een geschikt cadeau? Wat was er moeilijk? Waarom? Wat voelde goed? Waarom? Gebruik veel waarom, vraag door.
- Verzamel je bevindingen, groepeer ze en zet ze om in inzichten.
- Maak op basis van je inzichten een probleemstelling. Waar kan het proces beter?
- Brainstorm en schrijft je ideeën op. Deze stap gaat om volume. Veel is nu nog belangrijker dan met het daadwerkelijke, winnende idee te komen. Houd de tijd kort.
- Maak 5 schetsen die aan de behoefte van je partner voldoen.
- Deel je resultaten met je partner en verzamel zijn/haar feedback
- Ontwikkel een nieuwe oplossing en test deze bij je partner. Houd opnieuw de tijd kort.
- Bouw de “eind” oplossing en test deze nogmaals.
- Je bent nu een ervaring rijker en hebt een prototype in handen die het startpunt vormt voor een nieuw doelgericht gesprek.
- Deel de resultaten met andere groepen.
Wil je meer weten over de Gift Giving Experience? Ik heb een aantal concreet uitgewerkte cases geselecteerd. Lees deze gerust eens door ter inspiratie of voor verdere uitleg.
http://bshubhangi.com/project/gift-giving-experience/
https://blog.prototypr.io/ux-exercise-the-gift-giving-project-3e57761ec85c
https://uxdesign.cc/giving-the-gift-of-good-user-experience-c733f155d6b
Wil je vaker informatie ontvangen over design thinking en over financiële wendbaarheid? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief AVOCADOmetPIT.
Terug naar overzicht