Blog

Is een negatieve rente het nieuwe normaal?

2 december 2020

Op de economiepagina van NU.nl stond gisteren een artikel over negatieve rente en het nieuwe normaal. Het is goed dat er aandacht is voor dit onderwerp. Negatieve rente gedurende een langere periode is (in ieder geval voorlopig) ‘here to stay’ en dus iets om rekening mee te houden. Je voelt het direct in je portemonnee en het werkt door in je pensioen. 

Het artikel zelf gaat echter alleen uit van de nominale rente. Dat is te beperkt om er juiste conclusies uit te trekken. Het is beter om met een bredere blik te kijken naar wat een lage renteomgeving doet met je spaargeld. Denk aan het effect van de Box III vermogensrendementsheffing, inflatie en het gewijzigde beleid van de ECB hierop. 

Uiteindelijk draait het immers om de reële rente die je ontvangt na belasting. Dat is de daadwerkelijke waarde van sparen voor particulieren. Sparen is complex geworden en geeft minder zekerheid dan voorheen. De oplossing is wendbaarheid.  

Eerder schreef ik over dit onderwerp een serie blogs met de titel Rente 0,0% 

Zie https://lnkd.in/dbBBGtB

Je kunt natuurlijk ook mijn boek “Financieel wendbaar in het nieuwe normaal“ lezen. Daarin is volop aandacht voor het nieuwe normaal en een langdurig laag renteklimaat. 

https://www.nu.nl/economie/6093955/is-een-negatieve-rente-het-nieuwe-normaal-dit-zeggen-economen.html

Terug naar overzicht