Blog

Malen nach Zahlen!

10 september 2020

Weet je nog van vroeger? De contouren waren gegeven, net als een getal. Het getal hoorde bij een kleur. Inkleuren maar! Hoewel het leuk is om te doen is het ook vrij eenvoudig. Hoewel, ik ben persoonlijk wat minder in het binnen de lijntjes kleuren, maar goed. Voor sommigen is het een hobby waar je je lekker in kan uitleven. Voor kinderen is het weer een eerste kennismaking met netjes en geconcentreerd werken aan je kunstwerk. Lekker voor de regenachtige dag.

Vaak als ik met mensen spreek over het maken van toekomstplannen zie ik een opmerkelijke overeenkomst. “Als we nu eens een plan maken waarbij we voor ons het perfecte leven maken, dan is het enige wat we nog hoeven te doen is het uitvoeren.” De gedachte is, als we het plan en de contouren hebben, hoeven we hem alleen nog maar in te kleuren. Dit klinkt wellicht eenvoudig en als het leven zich ook zo ontvouwt dan is het de perfecte strategie. Maar ja, hoe groot acht je de kans dat dit zo zal voorkomen?

We streven allemaal naar verbetering. Maar als onze omgeving en de toekomst meer dynamisch en onzeker wordt, hoe realiseer je dan die verbetering? Dit is een van de kernvragen die ik beantwoord met mijn financiële levensstrategie, de AVOCADO-strategie. Het volgen van mijn strategie vergroot de kans dat je de zaken goed op orde hebt in de toekomst.

Klaar voor de start, af! 

Een van de eerste zaken om op orde te hebben is je startpositie. Niemand wil graag een valse start en niemand wil onvoorbereid op reis. Het verstevigen van je financiële inzicht is daarom de basis van de strategie. Het is een onderdeel van financieel wendbaar worden. Begin daar dan ook zo snel mogelijk mee.

Dat kan aan de hand van een schrift of Excel sheet of met behulp van digitale hulpmiddelen. Er komen steeds meer apps zoals digitale huishoudboekjes. Die worden steeds beter en nauwkeuriger (mede door PSDII betalingsrichtlijnen). Hoe je het ook doet, het doel is het verkrijgen van inzicht. Dat is belangrijk. Je wilt zeker weten waar je je geld aan besteed. En hoeveel dat is. 

Maar nog belangrijker is om vooruit te kijken. Hoe en waar ga je ingrijpen op het moment dat jij dat nodig vindt?

Ik heb zelf een spreadsheet met meer dan 10 jaar historie van mijn inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden. Het kost mij slechts 2 uur per kwartaal om deze te actualiseren. Dit inzicht heeft mij veel gebracht. Naast het feit dat het direct geld oplevert omdat je meteen kan ingrijpen, heeft het mijn financiële beslissingen verbeterd en mijn risico’s verkleind. 

Wil je meer weten over deze eerste stap, over het verkrijgen van financieel inzicht, lees dan mijn boek “Hold my Avocado, Financieel wendbaar in het nieuwe normaal” of schrijf je in voor de online workshop “Verstevig je financiële inzicht”. Deze vind je op mijn website in de meetup-kalender. 

September aanbod: Gratis Sparring Sessie

In de maand September is het ook mogelijk om geheel vrijblijvend een GRATIS sparring sessie in te boeken. Dit kan je op de website van Hold my Avocado boeken bij “Virtuele koffie”. Kies gewoon een tijd die jou past en ik denk graag met je mee. 

Terug naar overzicht