Blog

Rente 0,0%? Inflatiecijfers (deel II)

17 september 2020

Ook voor inflatiecijfers geldt: ‘resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’

De inflatiecijfers zijn in de Covid-19 periode verstoord geraakt. De oorzaak daarvan is dat er voor een gedeelte van het ‘mandje goederen en diensten’ geen prijzen werden waargenomen. Als vervanging van deze data zijn schattingen gebruikt. 

In mijn blog Rente 0,0%? (02 sep jl. Link in BIO) merkte ik op dat het hierdoor lastig is je koers te bepalen. Blijf je sparen of houd je je vermogen op een andere manier in stand?

Vandaag verscheen er een artikel in het DNBulletin met als titel “Meetproblemen inflatie door ontbrekende prijzen voorbij”. De eerder gebruikte schattingen zijn vervangen door overigens hogere feitelijke cijfers. De nieuwe inflatiecijfers zijn daardoor meer betrouwbaar dan de eerdere op schattingen gebaseerde cijfers. 

Toch blijven het cijfers over een reeds voorbije periode. Een tijd waarin bovendien het dagelijks leven voor velen ingrijpend is veranderd. Zo’n periode kan goed leiden tot een aanpassing van het leven en dus ook van het ‘mandje van goederen en diensten’. 

Ook de nieuwe inflatiecijfers geven dus geen absolute zekerheid. De vraag blijft hoe deze zich uiteindelijk echt zullen ontwikkelen en hoe jij daarop kunt varen. 

Terug naar overzicht