Blog

Spaarder, hoe bereid jij je voor? (Rente 0,0%, deel IV)

1 oktober 2020

Wie zich in de huidige tijd niet aanpast, wordt ingehaald door de realiteit. De zekerheden van gisteren zijn niet meer dezelfde als die van vandaag en zeker niet die van morgen. Of je nu een vaste baan bij een grote corporate hebt, zzp-er bent, pensionado of een ondernemer met een eigen zaak. Grote reorganisatierondes zoals bijvoorbeeld bij Shell of een veranderend consumentengedrag met lagere verkopen als resultaat zijn aan de orde van de dag. Dit wordt nog eens versterkt door Covid-19. De wereld verandert snel. Als antwoord hierop is het belangrijk om wendbaarheid en aanpassingsvermogen in je leven te ontwikkelen.

Ook de ECB past zich aan. Zij onderzoekt in hoeverre haar beleid nog aansluit bij de huidige economische realiteit. ECB President Christine Lagarde gaf gisteren in een speech tekst en uitleg over het nieuwe onderzoek. De Europese inflatie is te laag ten opzichte van het in 2003 gestelde doel, alsook de inflatieverwachting. De ECB is meer verontrust over het risico dat de prijzen dalen dan dat ze te snel oplopen. Ze overweegt daarom in goede tijden een hogere inflatie te tolereren, als compensatie voor het achterblijven van het gewenste inflatieniveau in slechtere tijden. Dit kan leiden tot hogere inflatieverwachtingen en daarmee uiteindelijk een hogere inflatie. Met dit nieuwe beleid verlaat de ECB haar oude inflatietarget van “below, or close to 2%.” 

Wat betekent dat voor jou? 

De rente is nu laag, negatief zelfs. De verwachting is dat deze nog lang laag zal blijven. In vorige blogs liet ik in een rekenvoorbeeld zien wat dit inhoudt voor jou als spaarder. Als jij spaarder bent, wil jij dat je rentevergoeding hoger is dan de som van inflatie + de vermogensrendementheffing in Box III. Hoe hoger de rentevergoeding is ten opzichte van de vermogensbelasting en de inflatie, des te beter het is voor jou als spaarder. Maar andersom geldt dit ook. 

Hogere inflatie heeft gevolgen. Het is de vraag wat er gebeurt met deze verhoudingen als de ECB haar beleid aanpast en (tijdelijk) hogere inflatie toestaat. Als zij tegelijkertijd de korte rente laag houdt, dan kom je als spaarder in de knel. Dan zou je er zomaar twee procent per jaar op achteruit kunnen kachelen.  Klinkt niet veel, maar na vijf jaar heb je al een verlies van ruim 10% op je spaargeld. 

Sparen is op deze manier complex geworden. Het geeft geen zekerheid over het te verwachten reële rendement in de toekomst. Vandaar mijn motto: zorg dat je wendbaar bent en beschikt over het nodige aanpassingsvermogen. Zo voorkom je dat je zelf dinosaurus wordt en “uitsterft”. 

Wil jij ook jouw financiële wendbaarheid vergroten? 

  • Lees mijn boek Hold my Avocado – Financieel wendbaar in het nieuwe normaal (ISBN 978-90-9033204-8). Hier doe ik stap voor stap uit de doeken wat jij zelf hieraan kunt doen. Overal verkrijgbaar! Koop je hem via de Hold my Avocado website (https://www.holdmyavocado.nl/product/financieel-wendbaar-in-het-nieuwe-normaal/)(GRATIS verzending!), dan doneer ik 10% aan de Voedselbank. 
  • Individuele coaching sessies zijn verkrijgbaar op aanvraag, boek vrijblijvend een virtuele koffie via de website (no strings attached) en ontvang je eerste GRATIS sparring sessie cadeau! 

Terug naar overzicht